Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τοποθεσία Παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου
Δραστηριότητες Εκπαιδευτικά εργαστήρια, πειράματα και πολυμεσικές εφαρμογές

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, μέλος του Δικτύου Μουσείων του ΠΙΟΠ, στεγάζεται στο παλαιό κοινοτικό ελαιοτριβείο της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εξοπλισμό του ελαιοτριβείου σε πλήρη λειτουργία, αλλά και την εξέλιξη του εργοστασίου από την ατμοκίνηση στην πετρελαιοκίνηση.

Σύνθλιψη του καρπού, συμπίεση του ελαιοπολτού και διαχωρισμός του λαδιού από το νερό, τα στάδια της ελαιοπαραγωγής αποκαλύπτονται στον επισκέπτη στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου, ενώ στις παλαιές αποθήκες ελαιοκάρπου, παρουσιάζεται ο κύκλος των εργασιών που συνδέονται με την ελαιοπαραγωγή. Η μοναδική σχέση των κατοίκων της περιοχής με την παραγωγική διαδικασία του ελαιόλαδου αναδεικνύεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, καθώς το κοινοτικό ελαιοτριβείο γνωστό ως η «Μηχανή του Κοινού», αποτέλεσε πρωτοποριακή για την εποχή διαδικασία της κοινοτικής ιδιοκτησίας. Εκπαιδευτικά εργαστήρια, πειράματα και πολυμεσικές εφαρμογές που παρουσιάζουν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείου.

Αγία Παρασκευή, Λέσβος, Τ: 22530 32300. Θερινό ωράριο: 10:00-18:00, χειμερινό ωράριο 10:00-17:00 (καθημερινά, εκτός Τρίτης).

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Biomixanikis-Eleourgias/to-mouseio.aspx